Kochani, co powiecie na pyszną i zdrową sałatkę, której smak przypomni Wam o nadchodzącej wiośnie? Poniżej prezentujemy kilka przepisów, które możecie wykonać w domu z rodzicami. ☺
1. Sałatka wiosenna
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- kapusta pekińska
- puszka kukurydzy
- świeży ogórek
- świeży koperek
- Dressing:
- 1 łyżka majonezu
- pół kubeczka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki maślanki
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, rzodkiewkę i ogórek pokroić w plasterki. Kapustę posiekać w drobne paseczki. Koperek posiekać. Wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę z puszki.
- Składniki na dressing wymieszać i polać po sałatce. Gotowe i smacznego!
2. Sałatka grecka
Składniki:
- 1 opakowanie roszponki
- 1 opakowanie fety
- 1 czerwona cebula
- czarne oliwki
- pomidorki cherry
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Roszponkę opłucz, osusz i wrzuć do miski. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, pokrojoną w talarki cebulę oraz oliwki. Pomidorki przekrój na pół i dorzuć do reszty. Całość obficie polej oliwą wymieszaną z pozostałymi składnikami i podawaj.
Sugestie: Do przygotowania sałatki greckiej możesz również użyć pokrojonego w talarki świeżego ogórka lub kaparów, a jako dodatek np. zamiast soku z cytryny polecam również spróbowanie wersji z odrobiną octu winnego.
Pytanie: Czy grecka sałatka koniecznie musi być na bazie chrupiącej sałaty lodowej?
Odpowiedź: Absolutnie nie! Możesz ją przygotować na drobnych sałatach, ale też wykorzystać natkę pietruszki, czy chociażby świeże liście szpinaku.
3. Sałatka z Fasolki Szparagowej
Składniki:
- 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
- 1 puszka mandarynek
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek do skropienia
Fasolkę oczyść i gotuj al dente. Wymieszaj ją z odcedzonymi z syropu mandarynkami (możesz je pokroić na mniejsze kawałki), pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe!
Smacznego!