W poniedziałek, 20.03 klasy młodsze wybrały się wraz ze swoimi wychowawcami na smakowitą wycieczkę do wymarzonego przez wielu miejsca - Muzeum Czekolady w Poznaniu. Choć pogoda nas nie rozpieszczała, to zrobiło to za nią pachnące czekoladą miejsce naszych warsztatów z tradycji czekoladnictwa, mieszczące się przy Starym Rynku. Po krótkiej lekcji, z której dowiedzieliśmy się gdzie, jak i przez kogo zbierane są ziarna kakaowca oraz w jaki sposób otrzymuje się czekoladę, obejrzeliśmy film o zbiorach na plantacji kakao. Pani wyjaśniła nam też na czym polega temperowanie czekolady i podpowiedziała, która jest najzdrowsza. Poznaliśmy również skład i nazwy podstawowych rodzajów czekolad, a także mieliśmy okazję spróbować każdej z nich: gorzkiej, mlecznej, deserowej, białej... a nawet najcenniejszej, różowej "ruby"! Każdy z uczestników ubrany w specjalny kucharski czepek oraz fartuszek mógł na koniec udekorować wedle uznania własną czekoladę. Tabliczki z tłoczonymi poznańskimi koziołkami zdobiły więc kukurydziane chrupki, orzeszki, kandyzowane owoce, M&M'sy, ziarna, krakersy. Nie mogło zabraknąć również kolorowych żelków :)
Na sam widok ślinka cieknie - efekty naszej pracy oceńcie sami!